Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Το δραχμοευρώ!!!


Πολλές φορές, έκανα την σύγκριση αξίας των 2 νομισμάτων! Ειλικρινά υπήρχαν φορές που με έπιανε τρέλα με την μετατροπή που έκαναν στην οικονομία μας και πολλές φορές σταματούσα αμέσως την σκέψη μου!! Ούτε η σκέψη μου δεν το άντεχε!!

Σήμερα λοιπόν, αναλογίστηκα την περίοδο που έπιασα την πρώτη μου δουλειά! Πωλήτρια στα Υβόννη stores!! Έπαιρνα 146.120 δρχ!! Δεν γίνεται να το ξεχάσω, ακόμα και τώρα 10 χρόνια μετά! Όταν πήρα τον πρώτο μου μισθό στα χέρια μου, 40.000 προκαταβολή στο δεκαπενθήμερο του μήνα, και 106.120 δρχ, εξόφληση στο τέλος του μήνα! Θυμάμαι ακόμα τα 4 δεκαχίλιαρα με τον Παπαναστασίου, που μου έφταναν και με το παραπάνω! Ή τότε με τα 5 δεκαχίλιαρα, τα 11 πεντοχίλιαρα, το 1 χιλιάρικο, το 1 κατοστάρικο και το 1 εικοσάρικο!! Ακόμα και το εικοσάρικο είχε τρελή αξία!! Πείτε μου λοιπόν, 5 Cents πολλές φορές δεν τα αφήνετε στο ταμείο από τα ρέστα σας?? Εγώ το έκανα άπειρες φορές!!

Μέχρι τα Χριστούγεννα που μπήκαμε σιγά σιγά στο ευρουλάκι! Θυμάμαι ακόμα ότι τα μισά λεφτά τα πήρα σε δραχμές και τα υπόλοιπα σε ευρώ! Και προσπαθούσα να ξεφορτωθώ τις δραχμές, σαν να μην ήταν λεφτά , να κρατήσω το καινούριο, το επαναστατικό, το όμορφο, το καταστροφικό!! Ποτέ , μα ποτέ δεν κατάφερα να μαζέψω χρήματα στην άκρη με τα ευρώ! Στην δεύτερη δουλειά μου, έπαιρνα 600 ευρώ! 300 ευρώ το δεκαπενθήμερο και άλλα 300 στην εξόφληση! Αν είχα 4 ευρώ στο πορτοφόλι μου την ημέρα που πληρωνόμασταν αισθανόμουν τυχερή που δεν ξέμεινα!! Και να παρατηρήσω, πως τα λεφτά τα έκανα ότι γούσταρα! Δεν είχα έννοιες και ευθύνες, τους λογαριασμούς του σπιτιού, καθώς και το φαγητό μου το φρόντιζαν οι γονείς μου!

Σκεφτόμουν λοιπόν, πως έβγαινα Σαββατόβραδο με 5.000 δραχμές, έπινα ποτό, πήγαινα σινεμά, μετά έτρωγα κάτι πριν γυρίσω, πολλές ήταν οι φορές που έπαιρνα ταξί για το σπίτι, και μου περίσευαν χαλαρά και 2.500 χιλιάρικα στην τσέπη! Τώρα με 15 ευρώ, ούτε για την βενζίνη μου δεν φτάνει! Θυμάμαι τον καιρό που σπούδαζα και πήγαινα κι έλεγα , θέλω 5 ευρώ βενζίνη και με κοίταγαν υποτιμητικά, σαν ούφο!! Είχαν δεδομένο ότι ή 10 βάζεις ή 20 ή 50!! Και που θα τα βρω ρε Καραμήτρο τόσα?

Θυμάμαι που πήγαμε να πάρουμε φαγητό με τον κολλητό του, και μας έδωσε η μάμα του 10 κέρματα των 2 ευρώ!! 20 ευρώ, δλδ 6.815 δρχ, και του λέω θα μας φτάσουν?? Μου λέει έχω κι εγώ αν δεν.. και σταμάτησε! Μας ήρθε φλασιά που λένε ότι μπορεί να ήταν κέρμα , αλλά κράταγε γερά σε αξία!!

Όταν έγινε η αλλαγή στα προιόντα , ότι είχε 1 κατοστάρηκο έγινε 1 ευρώ, δλδ 340,75 δρχ! Ότι είχε ένα πεντακοσάρηκο έγινε 5 ευρώ, δλδ 1703,75 δρχ. Τρελή κι αλλοπρόσαλη διαφορά! Γι'αυτό πήγαμε από το κακό στο χειρότερο!! Ένα σαμπουάν από το σούπερ μάρκετ, που κάποτε το αποκτούσες με λιγότερο από 500 δρχ, τώρα δίνεις 1.500 δραχμές = 4 ευρώ και 50 λεπτά και νιώθεις και όμορφα γιατί διάλεξες το πιο οικονομικό!

Και να ήταν μόνο αυτό! Τώρα πια , σαν μητέρα , που προτεραιότητα έχει το παιδί μου, αγοράζω πάνες με 15 ευρώ γιατί είναι οι πιο φθηνές με τα περισσότερα τεμάχια!! Πάνες, που είναι για πέταμα!! Γιαουρτάκια για το μωρό με 2 ευρώ τα 2!! 1 ευρώ το γιαουρτάκι που έχει 150 γραμμάρια προϊόν!! Το δε γάλα... 7.14 το μικρό κουτί(400 γρ), 15 το διπλάσιο με 100 γραμμ παραπάνω(900 γρ)!!  Σύνολο ο μπέμπης, ένα δεκαχίλιαρο την εβδομάδα στο περίπου!! Που με βοηθά το κράτος? Με κάνα επίδομα μητέρας? Ούτε δουλειά δε μου προσφέρει!! Με το να έχει πιο προσιτές τιμές στα βρεφικά είδη?? Ή με το να με καταδικάζει να μην ξαναζήσω αυτό το υπέροχο συναίσθημα της μητρότητας, αφού είμαι αναγκασμένη σε αυτή τη φάση να μείνω με ένα παιδάκι???

Θέλω να φωνάξω, αλλά ξέρω ότι δεν θα ακουστώ! Πνίγομαι και δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα γι'αυτό! Ειλικρινά είναι μεγάλο κρίμα!! Πολύ μεγάλο!

photo source: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/draxmi-euro.jpg

1 σχόλιο: